Ateliers Tilburg

 

 

terug

 

 

Nieuwsbrief www.atelierstilburg.nl

  december 2010  
 

Stichting Ateliers verhuist naar Deprez gebouw

Een goed begin in het nieuwe jaar, onze organisatie verhuist naar een meer centrale locatie in de stad: het Deprez gebouw in de Spoorzone, Lange Nieuwstraat 172.

Na 6 jaar huisvesting in het Carré gebouw zijn wij vanaf januari in dit prachtig gerenoveerde monument te vinden. Samen met de culturele organisaties CiST, CAST en het Wereldpodium. Er is ook een grote publieksruimte te gebruiken voor diverse doeleinden. Zo staat de World Art Fair gepland voor mei 2011.

deprez

Nieuwjaarsborrel / donderdag 13 januari / gebouw Goretti

Donderdag 13 januari a.s. om 16.00 uur vindt onze nieuwjaarsborrel plaats, in de prachtige expositieruimte van Wilhelminapark 53.
Dit gebouw is een gedeelte van het vroegere ‘Maria Goretti’ (opvanghuis voor weeskinderen), en nu omgedoopt tot gebouw Goretti. Wij nodigen het culturele veld hiervoor van harte uit.

Tijdens de borrel tonen wij onze nieuwe huisstijl, vanaf die datum online te zien. In de zaal is de expositie ‘Observatorium’ van Rob Berkel te zien, vanaf 15 januari officieel van start t/m 17 april.
Binnen deze periode vindt op zondag het Eclips Festival plaats: elke zondagmiddag een optreden van muziek, theater, dans, zang.
Meer informatie via www.lorenzetti.nl

perron 58

Cursusaanbod Goretti / Wilhelminapark 54

Begin 2010 namen wij dit pand, Wilhelminapark 54, structureel in beheer. Het afgelopen jaar zijn er ateliers gecreëerd met daarnaast een groei van het aantal cursussen.

In februari 2011 start een kwalitatief cursusaanbod voor beeldende kunst met een 10-tal docenten/kunstenaars, o.a. Reinoud van Vught, Linda Arts, Daniëlle van Broekhoven, Carola Popma en Roel Sloot. Het is een gebouw met makers, educatie en presentatie op één locatie. De gemeente renoveert op dit moment Wilhelminapark 53 (waar de nieuwjaarsborrel plaatsvindt).

De verwachte opleveringsdatum na renovatie is mei 2011. Hierna zal Stichting Ateliers ook dit pand in beheer nemen, met 16 ateliers en de expositieruimte van 250m2.

perron 58

Sluiting Perron 58

Helaas valt eind 2010 het doek over Perron58 (Gasthuisring 58). Het gebouw wordt gesloopt (en de oliestook was zeer aan de prijs) en dus zijn wij genoodzaakt het beheer na twee jaar stop te zetten.
Het pand in de Spoorzone trok veel studenten en net afgestudeerden van andere Brabantse kunstvakopleidingen. Een broedplaats door een mix aan kunstdisciplines en startende creatieve ondernemers. Met als meerwaarde twee grote hallen: veel mogelijkheden tot expositie en evenementen (o.a. de Uitvinders, de Torenspelers, het Textielweekend en mEATing in 2010).

De meeste gebruikers hebben wij kunnen herhuisvesten in onze andere panden (o.a. Bisschop Zwijsenstraat). We kijken terug op een geslaagde periode van creatieve bedrijvigheid.

perron 58

Voortgang Duvelhok

Het Duvelhok (St. Josephstraat 133) is (bijna) verkocht aan de Universiteit van Tilburg. De universiteit wil in de binnenstad meer plaatsen creëren voor haar studenten.

Jarenlang stond het Duvelhok bekend als kunstencentrum, en de laatste jaren dus als ateliergebouw. Tot aan de zomer van 2011 beheren wij deze voormalige textielfabriek nog; met 11 werkruimtes, een gastatelier voor jong talent (dit jaar Sanne Hak) en de geplande exposities van Frans Ellenbroek, Kunstbalie en Gerdi Beks.

Samenwerking met Starterslift Creatief

Stichting Ateliers verwerft en beheert ruimtes voor professionele kunstenaars. Daarnaast ondersteunt en stimuleert ze kunstenaars om ondernemender te worden.

De doelgroep is verbreed met vooral de startende creatieve ondernemers. In samenwerking met Starterslift werken wij aan die verbreding; zij geven advies en begeleiding aan jonge makers en kunstenaars. Starterslift Creatief zit vanaf december 2010 in de voormalige ruimtes van De Muze op Carré.

Het atelier van… Arewik Avakian

Beeldend kunstenaar Arewik Avakian is in 2010 afgestudeerd aan St. Joost in Den Bosch. Zij is blij met haar werkruimte in het Carrégebouw.

Ateliers vrij

Op moment van uitgave van deze nieuwsbrief zijn de volgende ateliers beschikbaar:
locatie Havendijk 45A: atelier van 25m2, 1e verdieping (8 kunstenaars in het pand)
locatie Carré: atelier en opslag