BROODopdePLANK van...Paul Kolen

Karien Verhappen luncht iedere maand met een kunstenaar of creatief uit één van de gebouwen van Ateliers Tilburg. Deze maand: beeldend kunstenaar Paul Kolen, Bisschop Zwijsenstraat 20.


Het is alsof ik een speurtocht volg. Ik duw de deur van Bisschop Zwijsenstraat 20 open en stap een hal binnen. Links naast de deur vind ik een kaartje dat me de Factoriumtuin in stuurt, om een pand heen leidt en uiteindelijk tot een deur brengt. Die doet Paul voor me open. Ik ben blij dat ik binnen sta met mijn nèt niet nat geworden lunch van ‘t Kaasbolleke, het weer is niet te genieten.

En dat is ook voor Paul allerminst plezierig, want zijn broer en hij zijn bezig met de opbouw van een paviljoen. Daarin bouwt hij zijn project Communicatie/Miscommunicatie op, dat op 10 april geopend wordt door Factoriumdirecteur Boyke Brand. Vijf unieke, houten beelden komen er in een halve cirkel te staan, ondersteund door geur en muziek gecomponeerd door Hans van Helvoirt. Zo creëert Paul de omstandigheden voor een ervaring waarin je teruggaat naar jezelf en daarmee de confrontatie opzoekt.

 

Paul wilde een proefopstelling maken om zijn samenwerkingspartners een sneak preview te geven, maar dat lukt nu door de regen niet. Is dat vervelend? Ja natuurlijk, maar Paul kan goed relativeren. ‘Ik ben anderhalf jaar in India en Nepal geweest. Daar zag ik hoe mensen elkaar om hulp vragen en geven. Hier willen we het allemaal zelf oplossen en controleren, maar daarmee maken we het zo moeilijk. Je hebt elkaar nodig.’ Ook op financieel gebied, zo blijkt. ‘Er zijn een paar mensen die hier letterlijk het geld op tafel hebben gelegd. Echt waar.’ En zij waren niet de enige gulle gevers, het project is voor een groot deel gefinancierd door crowdfunding. Daardoor heeft Paul kunnen investeren.

 

Na de zes weken dat het paviljoen in de Factoriumtuin blijft staan, gaat Paul dat terugverdienen door het te verhuren en mee op reis te nemen. Naar de wijk Jerusalem bijvoorbeeld, maar ook naar Den Bosch en Amsterdam. ‘Ik bereken daar een vaste prijs voor. Die is niet alleen gebaseerd op de kosten van het afbreken, vervoeren en opbouwen van het paviljoen. Ook de investeringen die al zijn gedaan moeten worden terugverdiend.’ Het paviljoen staat straks ook bij het Theresialyceum. ‘In september hebben ze daar hun opening en dan staat het er. En misschien dat de leerlingen daar mijn beelden wel gaan printen, in 3D. Toen ik het lyceum bezocht, kwamen we op dat idee.’ Zo ontstaan er steeds nieuwe dingen en dat is heel belangrijk, vindt Paul. Ik ben het roerend met hem eens, maar voel zelf ook altijd de onzekerheid die daarmee gepaard gaat.

 

Ik loop Pauls atelier uit in de wetenschap dat de confrontatie met mezelf dus al in ons gesprek is begonnen. Toch maar even opzij zetten nog, denk ik als ik mijn fiets van het slot haal. Eerst die hoosbui verslaan.

.

Brabant 2018 vriend

Brabant 2018 vriend