BROODopdePLANK... van Maaike Noorlander en Yvon Feenstra

Karien Verhappen luncht iedere maand met een kunstenaar of creatief uit één van de gebouwen van Ateliers Tilburg. Deze maand: Glas- en sieradenkunstenaars Maaike Noorlander en Yvon Feenstra, 3Suisses.

Het is dertig graden als ik Ringbaan Oost nummer 8 binnenloop. En als ik drie verdiepingen klim naar Yvon en Maaike weet ik zeker dat het kwik nog vijf graden gestegen is. Het scheelt dat ik luchtig ontvangen wordt. “Ik moet nog even de afwas doen”, vertelt Maaike.

Niet veel later staan we in het atelier van Glass by Yvon. “Deze glaskast heeft mijn vader gemaakt, daar ben ik heel blij mee.” Achter de grote kast staat ‘de kijkdoos’. “In dit werk combineer ik alle glastechnieken. Fusion bijvoorbeeld, en brandschilderen. Zo kan ik laten zien wat er met glas nog meer mogelijk is.” De meeste klanten komen namelijk voor glas in lood.

 

“Ik heb net twee ontwerpen ingestuurd voor een monumentaal pand in Heerenveen. Meestal kiezen ze het ontwerp waar ik zelf ook de voorkeur voor heb. Maar met glas kun je nog veel meer doen, persoonlijke gevoelens en herinneringen visueel vastleggen. Met mijn product ‘Kleurherinnering’ bijvoorbeeld vertaal je een herinnering of gevoel in een glaskunstwerk, een waarin kleur de hoofdrol speelt.” Vinden klanten het moeilijk uit zichzelf te vertellen, dan gebruikt Yvon kunstenaarsjaarboeken om uit te vinden wat ze willen. “En ik heb een Kunstopdrachtwijzer gemaakt.”

 

Waar Yvon vaak klanten thuis bezoekt om ook het licht en de ruimte te proeven, ontvangt Maaike ze voor MmePomm achter de werkbanken in haar atelier. “De een stapt binnen met een foto van een dierbare en vertelt honderduit, de ander is geslotener. Laat iemand weinig los, dan vertel ik over technieken om zo te achterhalen waar iemand naar zoekt.”

 

Maaike werkt met zilver, goud en emaille en legt daarmee op haar manier herinneringen vast. Zo maakt ze bijvoorbeeld as-sieraden en sieraden met een vingerafdruk. Waar de klanten van Yvon haar weten te vinden via haar website, mond-tot-mondreclame of na een expositie, heeft Maaike een grote schare fans opgebouwd via haar Facebookpagina. “Ik was de eerste die de bedrijfspagina anders aanpakte. Zo van ‘Ik ben Maaike en ik doe dit’. Daarmee heb ik een community en goodwill opgebouwd.”

 

Maaike en Yvon leerden elkaar kennen bij Atelier Immanuel waar Yvon al zeventien jaar komt om zich te blijven ontwikkelen. Maaike wilde er na haar opleiding aan de British Academy of Jewellery iets doen dat niets met sieraden te maken had. Maar ze leerden elkaar echt kennen toen ze een atelier hadden in hetzelfde gebouw. Eerst in Lokaal21, nu hier in 3Suisses. Yvon: “Omdat we ieder onze expertise hebben kunnen we elkaar dingen leren. Met andere materialen werken en met andere maten. Maaike werkt veel kleiner dan ik. Dat was een uitdaging toen we samen een ketting in opdracht maakten.” Ze willen samen een sieradenlijn opzetten. “Maar dat moet nog groeien.”

 

Nu concentreert Yvon zich op haar eindexpositie aan de opleiding Monumentale kunst/Mixed media aan de Academie Arendonk. “Hij gaat over vormen en patronen die ik zie in het landschap. Straks komt er een permanent kunstwerk langs de fietsroute in Arendonk.” Voor Maaike staat er vakantie op het programma, maar het lijstje namen laat zien hoeveel werk er op haar te wachten ligt. Het wordt een uitdaging ruimte te maken voor gezamenlijk vrij werk, denk ik. Maar het is een kwestie van tijd, zeggen ze.

 

Ik kijk op mijn horloge en wil daarvan niet meer in beslag nemen, ook al kun je met hen door blijven praten. Vertrouwd voelt het, veilig ook. Geen wonder dat menig mens bij hen de ruimte voelt het hart te luchten.

Brabant 2018 vriend

Brabant 2018 vriend Brabant 2018 vriendCopyright 2010, Ateliers Tilburg. Foto's: Anja Dierx.